27 Şubat 2013 Çarşamba

İskender









Mütvazı Lezzetler mutfağına hoş geldiniz 
sizlerle birlikte benim en çok sevdiğim kebap olan İskender'i yapacağız 
isterseniz önce bir malzeme listesine göz atalım 
4 adet kebap pidesi 
yarım kilo iri parçalı dana eti 
1 adet biber 
1 adet kuru soğan 
2 çorba kaşığı salça 
4 çorba kaşığı yoğurt 
8 çorba kaşığı bulgur pilavı 
1,5 - 2 çorba kaşığı tereyağı 
4 çorba kaşığı sıvıyağ 
tuz 
ve karabiber 
iskenderi hazırlamaya bütün etimizi ince ince doğrayarak başlıyoruz 
etimiz bütün olacak, lop et tabir ettiğimiz et olabilir 
tranç olabilir, özelliği fazla parçası olmayan... 
mümkün mertebe yağı az olan bir et 
özellikle de etin yarım donmuş olması bize kolaylık sağlayacak etin yapımında 
bu şekilde ince ince doğrayacağız 
eti doğradık, şimdi kuru soğanı elimizden geldiğince ince doğramaya çalışıyoruz 
biliyorsunuz, iyi bir doğrama işlemi için keskin bir bıçak herşeyden önemli 
bu şekilde doğruyoruz 
doğradık, şimdi sıra aynı şekilde biberi de ince doğrayacağız 
yanlız şunu da belirtim, et doğradıktan sonra tahtamızı değiştiriyoruz 
ya da yıkıyoruz 
etin bıraktığı mikroorganizmaların sebzelere geçmesine izin vermiyoruz 
az önce yıkadık, sebzeleri doğramaya başladık 
soğan ve biberi doğradık, şimdi pişirme işlemine geçiyoruz 
bunun için tavamızı öncelikle kızdırıyoruz 
yağı ondan sonra ilave ediyoruz 
malzeme listesinde; 4 çorba kaşığı sıvıyağ vardı 
2 çorba kaşığını şimdi tavaya bırakıyoruz 
biraz yağın ısınmasını bekliyoruz 
ve doğramış olduğumuz malzemeyi, sırasıyla ilave ediyoruz 
nasıl olsa hepsi karışacak, biberi hemen arkasından 
ve ince doğramış olduğumuz etleri 
özellikle ateşin hızlı olması gerekiyor 
bunu artık hepimiz biliyoruz, et pişirirken hızlı ateş gerekiyor 
şimdi et suyunu bırakınca, tuz ve karabiber ekleyeceğiz 
et suyunu bıraktı, hatta çekmeye bile başladı 
bir miktar taze karabiber çekelim, taze taze aroması üzerinde olsun 
önce karabiberi ilave edelim 
hemen arkasından, miktar vermiyorum her kesin arzusuna göre değişiyor çünkü... 
tuzu ekleyelim 
kavurmaya bir süre daha devam edelim 
iskenderin eti kızardı 
şimdi servise sunmadan önce, iki küçük işlemimiz var 
bunu kenara alıyoruz, birincisi salçamız 
2 çorba kaşığı domates salçası demiştik malzeme listesinde 
malzeme listesinde vermedik ama; 1 su bardağı su, her yerde bulunduğu için vermedik 
bir de arzu ettiğiniz miktarda tuz 
bir taşım kaynatıyoruz 
daha sonra sunumda kullanacağız 
salçalı sos istediğimiz kıvama geldi 
bir taşım kaynattığımız hali bu 
bunu göstermek istiyorum, bunu da bir kenara alıyoruz şimdi 
son aşama olarak üzerine gezdireceğimiz yağ var 
malzeme listesinde; 4 çorba kaşığı sıvıyağ demiştik 
ikisini tavada kullandık, ikisini şimdi aktarıyoruz 
aslında tümünün tereyağlı olması lezzet açısından çok önemli 
ancak biz sıhhi olması açısından, iki yağı karıştırıp o şekilde kullanacağız 
iskender kebabın bütün malzemesini hazırladık 
şimdi sunum aşamasına geçiyoruz 
kebap pidesi demiştik, buna tırnak pide de deniyor 
kebapçı pidesi de deniyor 
bunu kare kare, küp küp nasıl tabir ederseniz, o şekilde doğruyoruz 
evet tamamladık, şimdi bunu kayık tabağa... 
özellikle de servis tabağı kayık tabaktır, iskenderin, aktaracağız
düzeltiyoruz 
pideyi yerleştirdik, her porsiyon için 2 çorba kaşığı bulgur pilavı koyuyoruz 
bulgur pilavının tarifini vermeye gerek görmüyoruz 
ama istek olursa verebiliriz 
1 çorba kaşığı yoğurt var, onu da diğer kenara bırakıyoruz 
hazırlamış olduğumuz, kızarttığımız eti pidelerin üzerine serpiyoruz 
biz bunu dört porsiyon olarak düşündük 
onun için her malzemeyi göz kararı dörde bölelim 
pişirdiğimiz salçamız vardı, bunu da üzerine gezdiriyoruz 
ve en son lezzet verecek faktör yağ 
bunu koymasak da olur, kollestrol problemi olanlar koymayabilir
üzerine bir miktar gezdiriyoruz 
gene arzuya göre kenarına; domates, biber, turşu 
maydanoz, elimizde ne varsa süsleme olarak kullanabiliriz 
bu şekilde tamamlıyoruz 
iskenderi tamamladık, çok nefis görünüyor 
ve de çok kolay, gördüğünüz gibi 
bence mutlaka deneyin, dostlarınıza fark atın 
'ben iskender yapmayı biliyorum' deyin 
Afiyet Olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder