27 Şubat 2013 Çarşamba

Ankara Tava






merhabalar, Mütevazı Lezzetler video tarifleri bölümüne hoşgeldiniz 
bu bölümümüzde yöresel bir tarif paylaşacağız 
başkentimiz Ankara'ya özgü "Ankara Tava" 
ama önce malzemeler 
750 gram dövülmemiş dana biftek 
3 su bardağı pirinç 
1 adet orta boy kuru soğan 
1 çay bardağı ayçiçek yağı 
1 çorba kaşığı tereyağı 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı tuz 
ve 5 su bardağı et suyu 
Ankara tavası ya da Ankara tava... 
gördüğünüz gibi çok malzeme gerktirmiyor 
yapımı da korkmayın hiç zor değil 
öncelikle soğanı doğrayarak işlemlerimize başlıyoruz 
yemeklik şekilde doğruyoruz 
soğanımızı doğradık, şimdi ateşin yanına gidelim 
tencereyi ateşe yerleştirdik 
önce sıvıyağımızı bırakıyoruz 
tereyağını lezzet vermesi için sonra kullanacağız 
kıydığımız soğanları ilave ediyoruz 
soğan şeffaflaşana kadar kavuruyoruz 
soğanlar şeffaflaştı 
şimdi üzerlerine bindirerek bifteklerimizi koyuyoruz 
koyun ve keçi etiyle de olur 
biz Kızılcahamam yöresinin tarifine göre yapıyoruz 
burada dana kullanılıyor 
şimdi burada yarım pişecek kadar pişiriyoruz 
bifteklerin bir yüzü pişmeye başladı 
dediğimiz gibi yarım pişirdik, çeviriyoruz 
artık tereyağın sırası yavaş yavaş geliyor 
tereyağını da ilave ediyoruz 
kağağı kapatıp, 15 dakika orta ateşte pişiriyoruz 
etimiz yarım olarak pişti, şimdi ateşi kapatıyoruz 
artık yavaş yavaş Ankara tavayı topluyoruz 
eti fırın ısısına dayanıklı bir kaba yan yana sıralıyoruz 
üzerine soğanı da dökelim 
çünkü biliyorsunuz yağsız pilav Türk mutfağında olmaz 
şimdi üzerine son olarak karabiber ve tuz ekeceğiz 
şimdi biraz da tuz ilave edelim 
pirincimizi ıslatmadık ama bol suyla yıkadık ve süzdük 
bu yüzden etsuyu miktarı 5 bardak 
ama eger ıslatsaydık daha da düşecekti 
ve şimdi düzeltelim 
biraz daha tuz serptikten sonra... 
et suyumuzu gezdiriyoruz 
şimdi üzerine kapak kapatabiliriz, alüminyum folyo kapatabiliriz 
ya da ıslattığımız yağlı kağıdı kapatabiliriz 
ıslattık, sıktık, şimdi üzerini örtüyoruz 
fırını da bu arada 180 derecede ısıttık 
Ankara tavamızı veriyoruz, en az yarım saat pişiyor 
Ankara tava fırından çıktı 
yarım saat üzerindeki kağıdı hiç açmadık, demlendirdik 
şimdi kağıdı alıyoruz 
pirinçler güzel şişmiş 
etiyle birlikte servis tabağına aktarıyoruz 
Ankaralılar gerçekten ağızlarının tadını biliyorlar 
muhteşem bir lezzet 
artık sofraya götürebiliriz 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde... 
Kızılcahamam ilçesinin tarifiyle... 
güzel bir "Ankara Tava" tarifi paylaştık 
en kısa sürede deneyin, Ankara'yı ve Mütevazı Lezzetler'i hatırlayın 
hoşçakalın...

0 yorum:

Yorum Gönder