27 Şubat 2013 Çarşamba

Alişke Çorbası






merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz 
bu bölümde daha çok Eskişehir civarında sevilerek tüketilen... 
güzel bir çorba tarifimiz var 
kökeni Tatar'lara dayanıyor 
"Alişke Çorbasının" yapımını öğreneceğiz 
ama isterseniz önce malzemelere bir göz atalım 
yarım kilo kemiksiz tavuk eti 
2 adet patates 
2 adet kuru soğan 
2 adet domates 
2 çorba kaşığı tereyağı 
ve 1 tatlı kaşığı tuz 
hamuru için; 1 çorba kaşığı un 
yarım su bardağından az su 
ve 1 çay kaşığı tuz 
terbiye için; 1 adet yumurta 
ve yarım limonun suyu 
malzemeleri öğrendik, alişke çorbasının yapımına geçebiliriz 
öncelikle 2 adet kuru soğanımız var 
ince doğrayarak başlayalım 
artık soğanı kavurmak üzere tencerenin yanına götürelim 
tencereyi ateşe yerleştirdik 
2 çorba kaşığı tereyağımızı eritiyoruz 
ve kıydığımız soğanları ekliyoruz 
soğanlar şeffaflaşana kadar birkaç dakika kavuruyoruz 
soğanlar kavrulurken biz de tavuk etini... 
kuşbaşından biraz daha büyük şekilde doğruyoruz 
bütün tavuk, kemikli tavuk da kullanabiliriz 
patateslerimizi de ufak bir şekilde doğruyoruz 
artık ocağın yanına gidiyoruz 
şimdi doğradığımız tavuğu ilave ediyoruz 
fazla değil, şöyle bir 10 dakika kadar kapaklı olarak pişiriyoruz 
domatesleri de rendeliyoruz 
her zaman rende önermiyoruz 
ama bu çorba olduğu için domatesi rendeliyoruz 
şimdi patatesleri de ekleyelim 
farkındaysanız tavuk doğradığımız tahtada sebze doğramadık 
7-8 dakika da bu şekilde pişecek 
sonra suyunu vereceğiz 
şimdi rendelediğimiz domatesi de ekleyelim 
biraz tuz katalım 
şimdi yaklaşık 1,5 litre sıcak suyu üzerine ilave ediyoruz 
bu şekilde kaynamasını bekleyeceğiz 
tabi gene kapağını kapatıyoruz 
şimdi sıra çorbamızın en özgün aşamasında 
1 çorba kaşığı kadar un... 
ve biraz tuz... 
soğuk su ile bulamaç haline getiriyoruz 
biraz kendini tutan, cıvık bir hamur yapacağız 
evet hamurumuz da oldu 
yarım saat sonra 
çorbamız yaklaşık yarım saattir kaynıyor 
şimdi az önce hazırladığımız hamuru... 
çay kaşığı yardımıyla bırakıyoruz 
kesinlikle 5 dakika boyunca karıştırmıyoruz 
5-6 dakika hamurların yüzeye vurmasını bekliyoruz 
dediğimiz gibi karıştırmıyoruz 
son olarak çorbamızın terbiyesini de hazırlıyoruz 
1 adet yumurta ve yarım limonun suyunu güzel bir şekilde çırpıyoruz 
hamurlar bu şekilde yüzeye çıktı 
son olarak terbiyemizi ilave ediyoruz 
çorbadan bir kaç kaşık alıyoruz, terbiyeyi ılıtıyoruz 
ve incecik akıtıyoruz 
bir taraftan da karıştırıyoruz 
bir dakika sonra çorbamız hazır 
artık ateşi kapatıyoruz, kapağını da kapatıyoruz 
10 dakika dinlendiriyoruz 
artık servis zamanı 
alişke çorbamız buram buram, mis gibi kokuyor 
tavuk, hamur, patates, muhteşem 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde... 
güzel bir Tatar tarifi paylaştık 
"Alişke Çorbasının" yapımını öğrendik 
en kısa sürede denemenizi ve bizleri hatırlamanızı rica ediyorum 
hoşçakalın efendim...

0 yorum:

Yorum Gönder