27 Şubat 2013 Çarşamba

Börülce Pilakisi







merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz 
bu bölümümüzde değişik bir baklagil kullanarak... 
güzel bir pilaki yapacağız 
kuru börülceden "Börülce Pilakisi" 
ama isterseniz önce malzemeleri öğrenelim 
2 su bardağı kuru börülce 
1 adet kuru soğan 
1 büyük çay bardağı zeytinyağı 
1 adet iri havuç 
1 çorba kaşığı salça 
1 adet limon 
ve 1 tatlı kaşığı tuz 
üzeri için; 10-15 dal maydanoz 
börülce pilakisinin malzemelerini öğrendik 
şimdi soğanı doğrayacağız ama 
biz börülceleri üzerinden iki parmak geçecek kadar... 
akşamdan ıslattık, öncesinde de yıkamıştık 
gördüğünüz gibi bayağı şişti 
şimdi kısa süreliğine bir kenara koyalım 
ve soğanı doğrayarak başlayalım 
soğandan sonra havucu da soyalım 
iri bir havuç kullanıyoruz 
önce havucu iri bir şekilde 3 parçaya bölüyoruz 
sonra tavla zarı şeklinde doğramak üzere... 
dikey olarak kesiyoruz 
ve bu şekilde de dört parçaya kesip küpleri tamamlıyoruz 
artık kavurmak üzere tencerenin yanına gidelim 
düdüklü tencereyi ateşe yerleştirdik 
zeytinyağımızın yarısını bırakıyoruz 
doğradığımız kuru soğanı ilave ediyoruz 
çabuk solması için de biraz tuz serpiyoruz 
ve şeffaflaşana kadar kavuruyoruz 
sıra havuçta 
havuçu da yumuşamaya başlayana kadar kavuruyoruz 
artık salçayı da atalım 
salçanın da kokusu gidene kadar birkaç dakika çevirelim 
şimdi kalan tuzu... 
ve ıslatma suyu ile birlikte börülceyi ilave ediyoruz 
üzerine beyaz kalması için yarım limon ekledikten sonra... 
alt üst olacak kadar karıştırıyoruz 
ve düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz 
pim çıktıktan sonra... 
normal pişirme süresinin yarısı olan 10 dakika kadar pişireceğiz 
süremiz doldu alarmı kapattık 
pim inecek, biraz ıldıktan sonra servise sunacağız 
börülce pilakisi pişti artık servise sunalım 
çok fazla sulu olmasını istemedik 
güzel bir kıvamı var 
servis tabağına aktarıyoruz 
hatırlarsanız artırdığımız yağımız vardı 
üzerine çiğ zeytinyağını gezdiriyoruz 
ve artırdığımız yarım limonumuz vardı, onu da gezdiriyoruz 
son olarak da maydanozu süslemek üzere kıyıyoruz 
şimdi limon ve zeytinyağının karışması 
ve biraz da soğuması için alt üst ediyoruz 
hala dumanı üzerinde ve düzeltiyoruz 
kıydığımız maydanozları da üzerine serpiyoruz 
bana göre ılık olarak daha güzel oluyor 
ılık servise sunuyoruz 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde... 
değişik bir baklagil tarifi paylaştık 
"Börülce Pilakisi" 
en kısa sürede denemenizi ve Mütevazı Lezzetler'i hatırlamanızı diliyorum 
hoşçakalın...

0 yorum:

Yorum Gönder