27 Şubat 2013 Çarşamba

Bohçada Pilav






merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz 
bu bölümümüzde sunumu oldukça şık bir pilav tarifimiz var 
"Bohçada Pilav" 
ama isterseniz önce, neler gerekli, bunları öğrenelim 
8 adet kare milföy hamuru 
1 su bardağı pilavlık bulgur 
1 adet kuru soğan 
2 adet patlıcan 
2 su bardağı et suyu 
1 büyük çay bardağı ayçiçek yağı 
1 çorba kaşığı domates salçası 
ve 1 tatlı kaşığı tuz 
üzeri için; 1 adet yumurta 
patlıcanları soyarak işlemlerimize başlayalım 
her zaman olduğu gibi patlıcanları çubuklu olarak soyuyoruz 
ve acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat kadar bekletiyoruz
bir kaba, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ettik 
patlıcanları normalden biraz daha ufak doğruyoruz 
patlıcanlar suda beklerken biz de kuru soğanı doğrayarak... 
devam edelim 
şimdi kavurmak üzere tencerenin yanına gidelim 
yağımızın yarısını tencereye boşaltıyoruz 
ve doğradığımız soğanı ekliyoruz 
çabuk gevşemesi için biraz da tuz ekledik 
şeffaflaşana kadar kavuruyoruz 
soğanlarımız güzel şeffaflaştı 
şimdi ayırdığımız yağı da kenarından döküyoruz 
ateşi biraz hızlandırıyoruz 
ve suda yarım saat beklettikten sonra... 
yıkadığımız patlıcanları ekliyoruz 
şimdi patlıcanlar gevşeyene kadar harlı ateşte kısa süre çeviriyoruz 
patlıcanlar yumuşamaya başladı 
neden hızlı ateş, diye bir soru duyar gibiyim 
patlıcan yağı çeken bir sebze 
hızlı ateşte çok daha az yağ çekeceği için... 
hızlı ateşte kavuruyoruz 
şimdi sırada salça var 
salçayı da 1-2 dakika kavuralım 
salçanın da kokusu gitti 
kalan tuzu ve sadece yıkadığımız pilavlık bulguru da ekliyoruz 
bulguru da birkaç dakika çevirdikten sonra... 
et suyunu vereceğiz 
artık son olarak 2 su bardağı et suyunu ilave ediyoruz 
şöyle bir karıştırıyoruz 
kapağını kapatıyoruz 
kaynama noktasına geldikten sonra kısacağız... 
ve 8-9 dakika pişireceğiz 
evet pilavımız pişti, ateşi kapatıyoruz 
yarım saat kendi halinde dinlenmek üzere bırakıyoruz 
yarım saat sonra 
pilav demlendi 
tane tane olması için şimdi karıştıracağız 
gene kapağını kapatacağız ve milföy hamurlarını açmaya başlayacağız 
8 tane milföy hamurumuz var demiştik 
unlu zemin üzerinde şeklini kaybetmeden, çevirerek büyütüyoruz 
diğerlerini de açtıktan sonra... 
pilavları yerleştirme işlemine geçeceğiz 
hamurların hepsini açtık 
şimdi pilavımızı paylaştıralım 
çok sıcak olmaması gerekiyor, çünkü hamur parçalanır 
şimdi bohça şeklinde kapatıyoruz 
ek yerini altına getirmeyeceğiz 
çünkü biliyorsunuz bohçanın ek yeri üzerinde olur 
hepsini aynı şekilde kapatıyoruz 
bohçalarımızı yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aktarıyoruz 
şimdi üzeri renkli olsun diye... 
yumurtayı çırpalım 
şimdi artık bohçalarımızın üzerine sürelim 
önceden ısıttığımız 190 derece fırında kızarana kadar pişirelim 
yarım saat sonra 
bohçada pilav fırından çıktı 
muhteşem bir görüntü, müthiş bir koku... 
artık servise sunmanın zamanının geldiğini bize söylüyor 
bir tane alalım ve servis tabağına bırakalım 
evet "Bohçada Pilav" 
Mütevazı Lezzetler mutfağından sizin mutfağınıza... 
güzel değişik bir tarif daha 
en kısa sürede deneyin ve bizleri hatırlayın 
hoşçakalın...

0 yorum:

Yorum Gönder